Fibernet – Se hvor og til hvilken pris du kan få fiber

Fibernet - Se hvor billigt du kan få fibernet og til hvilken pris

Fibernet er fremtidens bredbånd. Det bruger optisk fiber teknologi, som gør at man med fibernet kan opnå de hurtigste hastigheder på internettet overhoved i dag. Du kan nå hastigheder op imod 1 million Mbit/s hvilket faktisk svare til at man kan downloade over 80 DVD-film i sekundet. Bredbånd er helt essentielt i denne moderne verden som vi lever i. Styrket af optisk fiber teknologi, så kan fibernet blæse konkurrenterne langt væk og har praktisk talt ingen direkte konkurrenter i forhold til hastigheden og stabiliteten. Her i artiklen vil vi dække alt du bør vide omkring fiber internet som er bedre kendt som fibernet, som også inkludere hvordan det fungere og de udfordringer der er forbundet med det.

Hvad er fibernet og hvordan fungere det?

Fiberkablerne bliver lavet af mange mindre optiske fibre. Disse fibre er ekstremt tynde, og for at være specifik, så er de mindre end en tiendedel så tykt som et menneskehår. Selvom de er så tynde at man praktisk talt nærmest ikke kan se dem med det menneskelige øje, så sker der ret meget i disse fibre. Alle optiske fibre i fibernettet har to dele:

  • Kernen: Som regel er selve kernen lavet af glas. Kernen er den inderste del af fiberen, som også er der hvor lyset passere igennem.
  • Beklædningen: Beklædningen er som regel lavet af et tykt lag plastik eller glas, og beklædningen er som regel viklet rundt om selve kernen.

Disse to dele arbejder sammen til at skabe fænomenet som også bliver kaldt den totale interne refleksion. Den totale interne refleksion er hvordan lyset kan bevæge sig igennem fibrene uden at undslippe i stedet. Det er når selve lyset rammer glasset som på utrolig lav vinkel, som er mindre end 42 grader og som reflekterer tilbage igen som en refleksion på et spejlbillede. Beklædningen holder lyset inden i kernen fordi glasset eller plastikken er lavet af en andet optisk densitet eller et lavere brydningsindex. Begge af disse termer som måske kan virke som fremmedord, men de bliver blot brugt til at referere til hvordan glasset bøjer og på den måde kan sætte hastigheden på lyset ned.

Lyset bliver sendt igennem fibrene i LED eller laserimpulser som rejser igennem ekstremt hurtigt. Disse impulser bærer binære data, som er et kodningssystem som skaber alt det vi ser på internettet og faktisk også det du læser lige nu. Binær kode er lavet af bits, hvilket bare er ettaller og nuller. Disse bits sender beskeder i organiseret ottedels mønstre som bliver kaldet bytes. Det er let at oversætte disse bits af binær kode til lysimpulser. En impuls betyder en og ingen impuls betyder nul. Disse impulser kan rejse 96,5 kilometer inden de oplever nogen form for nedbrydning. For at transportere disse data igennem tusinder af kilometer så skal disse impulser gå igennem optiske forstærkere som på den måde kan booste deres signaler så der ikke er noget data der går tabt.

Fibermodtagelse

Når disse impulser når deres destination, så vil en optisk netværksterminal, konvertere lysets impulser til elektrisk internet. Dette er er således at lys bliver noget du kan bruge til rent faktisk at forbinde dine enheder til internettet. Denne konversion sker i slutningen af fiberforbindelsen i den sidste strækning, som forbinder forbrugeren til rygraden af internettet.

Rygraden af internettet er det som gør det muligt for folk overalt i hele verden at forbinde til internettet, hvor det meste af det er skabt af optiske fiberkabler. Optisk fiberinternet kan virke som en helt ny teknologi, men den har faktisk været iblandt os helt tilbage til starten af internettet. I 1988 blev optiske fiberkabler lagt i havet, for at forbinde USA og Europa. De var faktisk de første ubådslinjer der blev lagt og i dag har de udvidet sig til på kryds og tværs i havet i hele den store verden.

Denne rygrad er kernen bag internettet. Denne øjeblikkelige forbindelse til en hjemmeside, uanset hvilket apparat du har eller hvilken destination du er på, så vil disse skridt ske for at få dig dertil og alle af disse er forbundet med denne rygrad.

Fibernet konkurrenter

Fibernets største konkurrenter er DSL og trådløst internet. DSL-internet er den internetforbindelse som de fleste kender til og er bedre kendt som telefonlinjerne som er lavet af kobber og som er blevet skabt igennem flere hundrede år. COAX-internet bruger også kobberet men ulig DSL så bruger det COAX digitale kabler som originalt blev brugt til TV tjenester.

Som med alt andet så er der fordele og ulemper med optisk fibernet når man sammenligner med dets konkurrenter.

DSL-fordele

Få miljøomkostninger: DSL gør mindst skade på miljøet og på økonomien. Kobberkabler kan som regel findes i nærmest alle områder, om du så er langt ude på landet eller inde i midtbyen fordi de til at starte med er blevet lagt til vores fastnetforbindelser. Kablerne kan blive genanvendt så nye udbygningsprojekter er ikke nødvendige med denne type forbindelse. Optisk fibres infrastruktur eller trådløse forbindelser kan være dyre og tilfører en ekstra pris ved at bruge de naturlige omgivelser omkring os for ikke at glemme Co2 udslippet ved udarbejdelsen af nyt. På den anden side, så kræver fibernettets infrastruktur ikke elektricitet hvilket er meget miljøvenligt. Af alle konkurrenterne så er DSL den af dem alle som producere mindst data men bruger mest elektricitet.

Tilgængelighed: Igen, så er kobberkablerne allerede blevet lagt i de fleste områder til fastnet telefonernes brug og så længe at de er i god stand, så kan man genbruge dem til at skabe internet hvilket er meget simpelt. På dette tidspunkt så er optisk fiber internet ikke tilgængeligt over alt i hele landet, men der kommer mere og mere fibernet rundt omkring og det vokser hurtigt med flere og flere udbydere af fibernettet.

DSL-ulemper

Forstyrrelser: Kobberkabler kan lave noget seriøs skade hvis det ikke bliver ordentligt installeret og vedligeholdt. De kan frigive elektromagnetiske strømme som laver forstyrrelser med ledningerne og alvorligt beskadige netværket. Fiberkabler vil hverken udsende disse elektromagnetiske forstyrrelser eller blive beskadiget af dem. De blive lavet af plastik og/eller glas og derfor bliver de upåvirket af de skadelige forstyrrelser. Kobberkabler fører også elektricitet, så der er også en brændrisiko hvis de ikke bliver ordentligt installeret og vedligeholdt. Dette gør også at de er mere udsat for lynnedslag og kan være meget farlige hvis de går ned under en storm.


Fald i hastighed Fald i hastigheden betyder at der vil forkomme svækkelse eller tab af signalet. Afhængig af distancen på signalerne som bliver sendt igennem kobberet, så vil forbindelsen falde meget hurtigere end fibernet. Efter 97,5 meter af kabel, så mister fibernet kun 3 % af dets signal mens DSL mister 94 % på den samme distance.

Symmetrisk hastighed: Alle bruger internettet på en eller to måder, nemlig ved enten at downloade og/eller uploade. Når du ser noget på netflix, så downloader du. Når du lægger en video på youtube, så uploader du. Downloading og uploading er som regel repræsenteret ved to forskellige hastigheder.

De fleste almindelige forbrugere skal kun bekymre sig om downloadhastigheden, men eksempelvis folk der arbejder med reklamer eller billeder og de fleste virksomheder har brug for en højere upload hastighed, da de skal dele meget på internernettet fra deres computere. En af de mange ting som gør optisk fibernet overlegent er at det har symmetrisk hastighed, hvilket betyder at både upload- og downloadhastigheden er identiske. DSL og andre typer internet har asymmetriske hastigheder, hvor download hastigheden er hurtigere end upload hastigheden.

COAX fordele

Prisen: COAX internet er en af de billigste internet muligheder. Uheldigvis så får du også ofte hvad du betaler for, da hastighederne ikke er ligeså hurtige som med fiber og trådløst.

COAX ulemper

Det er et problem at dele: COAX kabler kan nå op imod hastigheder på 100 mbits (som stadig kun er en tiendedel af fibernet men mere end DSL), Men COAX internet er delt fra en central placering hvor en ISP (internet service provider) møder det lokale COAX netværk. Dette betyder at alt imellem 100 og 2000 hjem skal dele en enkelt forbindelse. Når man deler på denne måde, så leder det ofte til lavere hastigheder i perioder hvor der er mange på ad gangen.

Trådløst mobilt bredbånd fordele

Det er trådløst: Som navnet antyder så er det trådløse fuldstændigt trådløst og uden kabler. Når et tårn bliver sat op med den trådløse forbindelse, så sender det internetforbindelsen igennem frekvenser. Når det er trådløst, så betyder det at der skal bruges mindre materialer hvilket også får omkostningerne i bund, men det betyder også at der ingen kabler går i stykker hvilket resultere i tab af forbindelse.

Adgang: Der er mange områder som er så ubeboede at udbyderne ikke kan retfærdiggøre udgifterne ved at lægge fiber eller bygge DSL til dem. Hvis du lever på et bjerg, har meget få naboer, eller er så langt væk fra byen at din post nærmest aldrig kommer, så er mobilt bredbånd måske den eneste mulighed. Som regel er der ved selv de områder der er længst væk fra byerne stadig en mast stående som kan give dig et signal.

Trådløst mobilt bredbånd ulemper

Den skal rettes mod dig: Med en mast, så er den største begrænsning at forbrugerens router eller mobile bredbånd skal være i den retning hvor masten peger hen.  Hvis denne linje peger væk fra dig, eller hvis du bor i et område fyldt med bjerge, så kan trådløst mobilt bredbånd måske ikke være en mulighed for dig.

Overbelastning: Mobilt bredbånd har muligheden for at opnå hastigheder som optisk fiber internet har, men omstændighederne forhindre disse frekvenser i at blive fanget så hurtigt. Du ved nu allerede at trådløst internet mister sin hastighed over længere strækninger hvilket gør hastigheden på internettet langsommere, men der er også et andet problem. Ligesom med COAX internet, så vil brugerne dele båndbredden hvilket betyder at hvis der er mange folk på nettet af gangen så vil hastigheden blive langsommere. For at sætte det i perspektiv, så lad os sige at du betaler for et 100 Mbit netværk, men du skal dele netværket med alle 10 hjem i dit nabolag. Hvis alle bruger det på samme tid, så vil du maksimalt få 10 Mbit når det går bedst. Hvis du betaler for 100 Mbit fiber så er denne hastighed din, og din alene til dit hjem.

Fibernet udbydere

I Danmark er der kommet flere og flere udbydere til, som kan levere fibernet. Nogle af disse udbydere graver selv deres fibernet ned, mens andre vælger at leje sig ind på de andres forbindelser. Grunden til at der er kommet en stor vækst i udbydere af fibernet her i de senere år, er at teknologien er blevet endnu lettere at benytte sig af som udbyder. Men det er langt fra den eneste grund, fordi der er også kommet et større behov for hurtigere internet hastigheder hvilket fiber kan give os forbrugere. Vi brugere simpelthen mere og mere data og filerne på nettet bliver større og hvis man kombinerer det med at vi også bruger steaming tjenester til vores fjernsyn, flere og flere i familien bruger nettet på én gang med tungere og filerne vi deler med hinanden og henter net fra nettet bliver større og større.

Det kan de forskellige fibernet udbydere godt se en forretning i, og det gør også at de forskellige udbydere nu er begyndt at kæmpe om kunderne ved at sænke priserne til forbrugernes fordel mens de også udbygger fibernet netværket i landet.

Vi har lavet en oversigt over de forskellige fibernet udbydere som du kan se nedenfor:

Waoo

Waoo er ejet af flere forskellige energi- og fibernetselskaber som har valgt at slå sig sammen for at forbedre og fremtidssikre fiberteknologien til danskerne. Waoo holder til i Tilst men samarbejder dog med forskellige lokale partnere rundt over hele Danmark. Waoo har slogannet ’’Internet som det burde være’’, hvilket meget godt opsummere WAOO og deres ønske og målsætning, som er at levere det bedste internet muligt. Waoo har også fået fået lavet en undersøgelse iblandt deres kunder hvor de 7 år i træk er blevet kåret af dem som dem med det bedste internet og de har også nogle af de mest loyale kunder og produktkvalitet.

Stofa

Stofa er en af de ældste internetvirksomheder i Danmark og blev startede i 1959 af Anton Petersen som dengang ønskede at blive en af de største leverandører af fællesantennesystemer til antenne, bolig og grundejerforeninger, hvoraf navnet som er en forkortelse af ’’Store fællesantenneanlæg’’.

Igennem 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne blomstrede der antenneforeninger op over alt i Danmark i takt med at flere og flere danskere begyndte at se tv og udviklingen gik pludseligt stærkt.

I dag er stofa mest kendt for deres både TV og fiber som de levere til stort set hele Danmark, både med fiber og COAX. De har over 480.000 kunder i dag som de levere både internet og tv til i dag.

Yousee

Yousee som de fleste sikkert også kender som TDC var blandt de første som begyndte at udrulle fibernet i Danmark. De har over 1.300.000 kunder i Danmark som også gør dem til en af de største udbydere af fiber i landet. De er kendt for at levere en god og stabil internetforbindelse og derudover så er Yousee begyndt udgravningen i hele landet på at kunne levere fibernet til hele Danmark og de forventer at over 1 million danskere kan få den eftertragtede fiber forbindelse. De levere hastigheder på op imod 1.000 mbit og i mange forskellige prisklasser afhængig af hvad din husstands behov er.  

Hiper

Hyper er en af de nyeste udbydere af både bredbånd og fiber. De blev grundlagt af nogle erfarne mennesker, der tidligere havde arbejdet i bredbåndsbranchen i flere år og de kunne se at der var et behov som de kunne dække. Hiper graver ikke selv deres kabler ind men har lavet aftaler med de andre udbydere hvor de på den måde lejer sig ind på kablerne og kan derfor tilbyde samme hastigheder som Yousee/TDC. Du kan derfor få hastigheder på op imod 1.000 Mbit som du helt selv vurdere afhængig af hvor meget hastighed du har brug for. Hiper har specialiseret sig i kun at levere internet, hvilket gør dem til eksperter på deres område. Det er dog hovedsageligt hovestandsområdet som du kan få fiber igennem Hiper og bor du andre steder i landet, så tilbyder de i stedet almindeligt bredbånd, dog opdatere de løbende deres områder.

Eniig

Eniig er blevet kåret til at have Danmarks bedste internet i 7 år i træk af Loyalty Group og er bedre kendt med deres forbindelse fra Waoo, der er nævnt længere oppe. Eniig er et af Danmarks største energiselskaber som har skabt deres fiberløsning som Waoo har været den eneste der kunne forhandle tidligere, hvor de tilbyder hastigheder på op imod 500 mbit. Eniig begyndte for få år siden at lukke flere af de andre leverandører ind på deres internet / fiber muligheder hvilket på den måde giver dem mulighed for at forhandle deres fiberforbindelser under eget navn. I dag har 230.000 danske husstande mulighed for at få fiber igennem Eniigs fibernet.

Fibia

Fibia er et af Danmarks største fibernetselskaber som er skabt af NRGis (NRGis er en af danmarks største energiselskaber med over 210.000 andelshavere) og SEAS-NVE (er Danmarks største energi og fiberkoncern med over 400.000 kunder og andelshavere). De har fået lagt fibernet forbindelser ud i store dele af sjælland, øerne og også i Østjylland, hvor du får adgang til Waoo som er kåret som danmarks bedste internet. Igennem Fibia har mere end 300.000 danske husstande og virksomheder med mulighed for fibernet og mere end 100.000 af dem er kunder.

Fibernet priser

I Danmark har priserne på fibernet ændret sig utroligt meget igennem de senere år og det er der flere årsager til. Da fibernet blev udrullet til de danske husstande i starten så var det et utroligt dyrt projekt at få gang i, hvilket også gjorde at priserne på fibernet dengang var langt højere da de hang sammen med udbygningen af fibernettet. Men i dag så er det blevet langt lettere at få adgang til fibernet og derfor er prisen på fibernet faldet gevaldigt. Det kommer også i sammenhæng med at der er blevet åbnet op for flere af de forskellige fibernetværk til forskellige leverandører som også har skabt hård konkurrence om kunderne. Fibernet priser er dog stadig skiftende og ændre sig hele tiden, men i takt med konkurrencen stiger og at opbyggelsen af netværket har været i gang i længere tid, så kan vi godt forvente at prisen holder sig på samme niveau eller endda falder i fremtiden.

Fibernet er fremtidens bredbånd. Det bruger optisk fiber teknologi, som gør at man med fibernet kan opnå de hurtigste hastigheder på internettet overhoved i dag. Du kan nå hastigheder op imod 1 million Mbit/s hvilket faktisk svare til at man kan downloade over 80 DVD-film i sekundet. Bredbånd er helt essentielt i denne moderne verden som vi lever i. Styrket af optisk fiber teknologi, så kan fibernet blæse konkurrenterne langt væk og har praktisk talt ingen direkte konkurrenter i forhold til hastigheden og stabiliteten. Her i artiklen vil vi dække alt du bør vide omkring fiber internet som er bedre kendt som fibernet, som også inkludere hvordan det fungere og de udfordringer der er forbundet med det.

Hvad er fibernet og hvordan fungere det?

Fiberkablerne bliver lavet af mange mindre optiske fibre. Disse fibre er ekstremt tynde, og for at være specifik, så er de mindre end en tiendedel så tykt som et menneskehår. Selvom de er så tynde at man praktisk talt nærmest ikke kan se dem med det menneskelige øje, så sker der ret meget i disse fibre. Alle optiske fibre i fibernettet har to dele:

  • Kernen: Som regel er selve kernen lavet af glas. Kernen er den inderste del af fiberen, som også er der hvor lyset passere igennem.
  • Beklædningen: Beklædningen er som regel lavet af et tykt lag plastik eller glas, og beklædningen er som regel viklet rundt om selve kernen.

Disse to dele arbejder sammen til at skabe fænomenet som også bliver kaldt den totale interne refleksion. Den totale interne refleksion er hvordan lyset kan bevæge sig igennem fibrene uden at undslippe i stedet. Det er når selve lyset rammer glasset som på utrolig lav vinkel, som er mindre end 42 grader og som reflekterer tilbage igen som en refleksion på et spejlbillede. Beklædningen holder lyset inden i kernen fordi glasset eller plastikken er lavet af en andet optisk densitet eller et lavere brydningsindex. Begge af disse termer som måske kan virke som fremmedord, men de bliver blot brugt til at referere til hvordan glasset bøjer og på den måde kan sætte hastigheden på lyset ned.

Lyset bliver sendt igennem fibrene i LED eller laserimpulser som rejser igennem ekstremt hurtigt. Disse impulser bærer binære data, som er et kodningssystem som skaber alt det vi ser på internettet og faktisk også det du læser lige nu. Binær kode er lavet af bits, hvilket bare er ettaller og nuller. Disse bits sender beskeder i organiseret ottedels mønstre som bliver kaldet bytes. Det er let at oversætte disse bits af binær kode til lysimpulser. En impuls betyder en og ingen impuls betyder nul. Disse impulser kan rejse 96,5 kilometer inden de oplever nogen form for nedbrydning. For at transportere disse data igennem tusinder af kilometer så skal disse impulser gå igennem optiske forstærkere som på den måde kan booste deres signaler så der ikke er noget data der går tabt.

Fibermodtagelse

Når disse impulser når deres destination, så vil en optisk netværksterminal, konvertere lysets impulser til elektrisk internet. Dette er er således at lys bliver noget du kan bruge til rent faktisk at forbinde dine enheder til internettet. Denne konversion sker i slutningen af fiberforbindelsen i den sidste strækning, som forbinder forbrugeren til rygraden af internettet.

Rygraden af internettet er det som gør det muligt for folk overalt i hele verden at forbinde til internettet, hvor det meste af det er skabt af optiske fiberkabler. Optisk fiberinternet kan virke som en helt ny teknologi, men den har faktisk været iblandt os helt tilbage til starten af internettet. I 1988 blev optiske fiberkabler lagt i havet, for at forbinde USA og Europa. De var faktisk de første ubådslinjer der blev lagt og i dag har de udvidet sig til på kryds og tværs i havet i hele den store verden.

Denne rygrad er kernen bag internettet. Denne øjeblikkelige forbindelse til en hjemmeside, uanset hvilket apparat du har eller hvilken destination du er på, så vil disse skridt ske for at få dig dertil og alle af disse er forbundet med denne rygrad.

Fibernet konkurrenter

Fibernets største konkurrenter er DSL og trådløst internet. DSL-internet er den internetforbindelse som de fleste kender til og er bedre kendt som telefonlinjerne som er lavet af kobber og som er blevet skabt igennem flere hundrede år. COAX-internet bruger også kobberet men ulig DSL så bruger det COAX digitale kabler som originalt blev brugt til TV tjenester.

Som med alt andet så er der fordele og ulemper med optisk fibernet når man sammenligner med dets konkurrenter.

DSL-fordele

Få miljøomkostninger: DSL gør mindst skade på miljøet og på økonomien. Kobberkabler kan som regel findes i nærmest alle områder, om du så er langt ude på landet eller inde i midtbyen fordi de til at starte med er blevet lagt til vores fastnetforbindelser. Kablerne kan blive genanvendt så nye udbygningsprojekter er ikke nødvendige med denne type forbindelse. Optisk fibres infrastruktur eller trådløse forbindelser kan være dyre og tilfører en ekstra pris ved at bruge de naturlige omgivelser omkring os for ikke at glemme Co2 udslippet ved udarbejdelsen af nyt. På den anden side, så kræver fibernettets infrastruktur ikke elektricitet hvilket er meget miljøvenligt. Af alle konkurrenterne så er DSL den af dem alle som producere mindst data men bruger mest elektricitet.

Tilgængelighed: Igen, så er kobberkablerne allerede blevet lagt i de fleste områder til fastnet telefonernes brug og så længe at de er i god stand, så kan man genbruge dem til at skabe internet hvilket er meget simpelt. På dette tidspunkt så er optisk fiber internet ikke tilgængeligt over alt i hele landet, men der kommer mere og mere fibernet rundt omkring og det vokser hurtigt med flere og flere udbydere af fibernettet.

DSL-ulemper

Forstyrrelser: Kobberkabler kan lave noget seriøs skade hvis det ikke bliver ordentligt installeret og vedligeholdt. De kan frigive elektromagnetiske strømme som laver forstyrrelser med ledningerne og alvorligt beskadige netværket. Fiberkabler vil hverken udsende disse elektromagnetiske forstyrrelser eller blive beskadiget af dem. De blive lavet af plastik og/eller glas og derfor bliver de upåvirket af de skadelige forstyrrelser. Kobberkabler fører også elektricitet, så der er også en brændrisiko hvis de ikke bliver ordentligt installeret og vedligeholdt. Dette gør også at de er mere udsat for lynnedslag og kan være meget farlige hvis de går ned under en storm.


Dæmpning: Dæmpning betyder at svækkelse eller tab af signalet. Afhængig af distancen på signalerne som bliver sendt igennem kobberet, så vil forbindelsen falde meget hurtigere end fibernet. Efter 97,5 meter af kabel, så mister fibernet kun 3 % af dets signal mens DSL mister 94 % på den samme distance.

Symmetrisk hastighed: Alle bruger internettet på en eller to måder, nemlig ved enten at downloade og/eller uploade. Når du ser noget på netflix, så downloader du. Når du lægger en video på youtube, så uploader du. Downloading og uploading er som regel repræsenteret ved to forskellige hastigheder.

De fleste almindelige forbrugere skal kun bekymre sig om downloadhastigheden, men eksempelvis folk der arbejder med reklamer eller billeder og de fleste virksomheder har brug for en højere upload hastighed, da de skal dele meget på internernettet fra deres computere. En af de mange ting som gør optisk fibernet overlegent er at det har symmetrisk hastighed, hvilket betyder at både upload- og downloadhastigheden er identiske. DSL og andre typer internet har asymmetriske hastigheder, hvor download hastigheden er hurtigere end upload hastigheden.

COAX fordele

Prisen: COAX internet er en af de billigste internet muligheder. Uheldigvis så får du også ofte hvad du betaler for, da hastighederne ikke er ligeså hurtige som med fiber og trådløst.

COAX ulemper

Det er et problem at dele: COAX kabler kan nå op imod hastigheder på 100 mbits (som stadig kun er en tiendedel af fibernet men mere end DSL), Men COAX internet er delt fra en central placering hvor en ISP (internet service provider) møder det lokale COAX netværk. Dette betyder at alt imellem 100 og 2000 hjem skal dele en enkelt forbindelse. Når man deler på denne måde, så leder det ofte til lavere hastigheder i perioder hvor der er mange på ad gangen.

Trådløst mobilt bredbånd fordele

Det er trådløst: Som navnet antyder så er det trådløse fuldstændigt trådløst og uden kabler. Når et tårn bliver sat op med den trådløse forbindelse, så sender det internetforbindelsen igennem frekvenser. Når det er trådløst, så betyder det at der skal bruges mindre materialer hvilket også får omkostningerne i bund, men det betyder også at der ingen kabler går i stykker hvilket resultere i tab af forbindelse.

Adgang: Der er mange områder som er så ubeboede at udbyderne ikke kan retfærdiggøre udgifterne ved at lægge fiber eller bygge DSL til dem. Hvis du lever på et bjerg, har meget få naboer, eller er så langt væk fra byen at din post nærmest aldrig kommer, så er mobilt bredbånd måske den eneste mulighed. Som regel er der ved selv de områder der er længst væk fra byerne stadig en mast stående som kan give dig et signal.

Trådløst mobilt bredbånd ulemper

Den skal rettes mod dig: Med en mast, så er den største begrænsning at forbrugerens router eller mobile bredbånd skal være i den retning hvor masten peger hen.  Hvis denne linje peger væk fra dig, eller hvis du bor i et område fyldt med bjerge, så kan trådløst mobilt bredbånd måske ikke være en mulighed for dig.

Overbelastning: Mobilt bredbånd har muligheden for at opnå hastigheder som optisk fiber internet har, men omstændighederne forhindre disse frekvenser i at blive fanget så hurtigt. Du ved nu allerede at trådløst internet mister sin hastighed over længere strækninger hvilket gør hastigheden på internettet langsommere, men der er også et andet problem. Ligesom med COAX internet, så vil brugerne dele båndbredden hvilket betyder at hvis der er mange folk på nettet af gangen så vil hastigheden blive langsommere. For at sætte det i perspektiv, så lad os sige at du betaler for et 100 Mbit netværk, men du skal dele netværket med alle 10 hjem i dit nabolag. Hvis alle bruger det på samme tid, så vil du maksimalt få 10 Mbit når det går bedst. Hvis du betaler for 100 Mbit fiber så er denne hastighed din, og din alene til dit hjem.

Fibernet udbydere

I Danmark er der kommet flere og flere udbydere til, som kan levere fibernet. Nogle af disse udbydere graver selv deres fibernet ned, mens andre vælger at leje sig ind på de andres forbindelser. Grunden til at der er kommet en stor vækst i udbydere af fibernet her i de senere år, er at teknologien er blevet endnu lettere at benytte sig af som udbyder. Men det er langt fra den eneste grund, fordi der er også kommet et større behov for hurtigere internet hastigheder hvilket fiber kan give os forbrugere. Vi brugere simpelthen mere og mere data og filerne på nettet bliver større og hvis man kombinerer det med at vi også bruger steaming tjenester til vores fjernsyn, flere og flere i familien bruger nettet på én gang med tungere og filerne vi deler med hinanden og henter net fra nettet bliver større og større.

Det kan de forskellige fibernet udbydere godt se en forretning i, og det gør også at de forskellige udbydere nu er begyndt at kæmpe om kunderne ved at sænke priserne til forbrugernes fordel mens de også udbygger fibernet netværket i landet.

Vi har lavet en oversigt over de forskellige fibernet udbydere som du kan se nedenfor:

Waoo

Waoo er ejet af flere forskellige energi- og fibernetselskaber som har valgt at slå sig sammen for at forbedre og fremtidssikre fiberteknologien til danskerne. Waoo holder til i Tilst men samarbejder dog med forskellige lokale partnere rundt over hele Danmark. Waoo har slogannet ’’Internet som det burde være’’, hvilket meget godt opsummere WAOO og deres ønske og målsætning, som er at levere det bedste internet muligt. Waoo har også fået fået lavet en undersøgelse iblandt deres kunder hvor de 7 år i træk er blevet kåret af dem som dem med det bedste internet og de har også nogle af de mest loyale kunder og produktkvalitet.

Stofa

Stofa er en af de ældste internetvirksomheder i Danmark og blev startede i 1959 af Anton Petersen som dengang ønskede at blive en af de største leverandører af fællesantennesystemer til antenne, bolig og grundejerforeninger, hvoraf navnet som er en forkortelse af ’’Store fællesantenneanlæg’’.

Igennem 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne blomstrede der antenneforeninger op over alt i Danmark i takt med at flere og flere danskere begyndte at se tv og udviklingen gik pludseligt stærkt.

I dag er stofa mest kendt for deres både TV og fiber som de levere til stort set hele Danmark, både med fiber og COAX. De har over 480.000 kunder i dag som de levere både internet og tv til i dag.

Yousee

Yousee som de fleste sikkert også kender som TDC var blandt de første som begyndte at udrulle fibernet i Danmark. De har over 1.300.000 kunder i Danmark som også gør dem til en af de største udbydere af fiber i landet. De er kendt for at levere en god og stabil internetforbindelse og derudover så er Yousee begyndt udgravningen i hele landet på at kunne levere fibernet til hele Danmark og de forventer at over 1 million danskere kan få den eftertragtede fiber forbindelse. De levere hastigheder på op imod 1.000 mbit og i mange forskellige prisklasser afhængig af hvad din husstands behov er.  

Hiper

Hyper er en af de nyeste udbydere af både bredbånd og fiber. De blev grundlagt af nogle erfarne mennesker, der tidligere havde arbejdet i bredbåndsbranchen i flere år og de kunne se at der var et behov som de kunne dække. Hiper graver ikke selv deres kabler ind men har lavet aftaler med de andre udbydere hvor de på den måde lejer sig ind på kablerne og kan derfor tilbyde samme hastigheder som Yousee/TDC. Du kan derfor få hastigheder på op imod 1.000 Mbit som du helt selv vurdere afhængig af hvor meget hastighed du har brug for. Hiper har specialiseret sig i kun at levere internet, hvilket gør dem til eksperter på deres område. Det er dog hovedsageligt hovestandsområdet som du kan få fiber igennem Hiper og bor du andre steder i landet, så tilbyder de i stedet almindeligt bredbånd, dog opdatere de løbende deres områder.

Eniig

Eniig er blevet kåret til at have Danmarks bedste internet i 7 år i træk af Loyalty Group og er bedre kendt med deres forbindelse fra Waoo, der er nævnt længere oppe. Eniig er et af Danmarks største energiselskaber som har skabt deres fiberløsning som Waoo har været den eneste der kunne forhandle tidligere, hvor de tilbyder hastigheder på op imod 500 mbit. Eniig begyndte for få år siden at lukke flere af de andre leverandører ind på deres internet / fiber muligheder hvilket på den måde giver dem mulighed for at forhandle deres fiberforbindelser under eget navn. I dag har 230.000 danske husstande mulighed for at få fiber igennem Eniigs fibernet.

Fibia

Fibia er et af Danmarks største fibernetselskaber som er skabt af NRGis (NRGis er en af danmarks største energiselskaber med over 210.000 andelshavere) og SEAS-NVE (er Danmarks største energi og fiberkoncern med over 400.000 kunder og andelshavere). De har fået lagt fibernet forbindelser ud i store dele af sjælland, øerne og også i Østjylland, hvor du får adgang til Waoo som er kåret som danmarks bedste internet. Igennem Fibia har mere end 300.000 danske husstande og virksomheder med mulighed for fibernet og mere end 100.000 af dem er kunder.

Fibernet priser

I Danmark har priserne på fibernet ændret sig utroligt meget igennem de senere år og det er der flere årsager til. Da fibernet blev udrullet til de danske husstande i starten så var det et utroligt dyrt projekt at få gang i, hvilket også gjorde at priserne på fibernet dengang var langt højere da de hang sammen med udbygningen af fibernettet. Men i dag så er det blevet langt lettere at få adgang til fibernet og derfor er prisen på fibernet faldet gevaldigt. Det kommer også i sammenhæng med at der er blevet åbnet op for flere af de forskellige fibernetværk til forskellige leverandører som også har skabt hård konkurrence om kunderne. Fibernet priser er dog stadig skiftende og ændre sig hele tiden, men i takt med konkurrencen stiger og at opbyggelsen af netværket har været i gang i længere tid, så kan vi godt forvente at prisen holder sig på samme niveau eller endda falder i fremtiden.