Gode råd til køb af dit første hus

Når du skal købe et hus for første gang, er der mange ting man skal være forberedt på inden man kaster sig ud i det. Der er mange faldgruber, som man kan havne i, hvis ikke man sørger for at have alt på plads inden man byder på et hus. Her får du nogle råd til dit første huskøb.

Få styr på din økonomi

Til at starte med skal du lægge et budget over samtlige udgifter og indtægter du har. Herefter skal du lave en aftale om et møde med din bankrådgiver, hvor I kigger på din økonomi og fremtidsplaner. Her får du et overblik over hvor meget du kan låne til køb af bolig, og du får et lånebevis på hvor meget du kan købe for.

Når du har fundet et hus du gerne vil se, er det vigtigt at du får læst tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten igennem før du byder på huset. For at være på den sikre side kan du tage en byggesagkyndig med til fremvisningen, så de kan hjælpe dig med at vurdere tilstanden af huset med kritiske øjne, så du ikke havner i nogle faldgruber.

Undersøg også nærområdet i forhold til priser. Hvad ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris på, og passer den på det hus du kigger på?

Det skal siges at det kan være sværere at blive godkendt til et boliglån af banken, hvis du er studerende og dermed er på SU, eller hvis du ikke har et job og derfor er på dagpenge. Disse former for ”støtteindtægter” anses typisk som at være for risikable. Hvis du står og mangler et job, er det god idé at begynde med det samme at få karrierådgivning, så du dermed kan øge din chance for at finde et job, der samtidig gør dig bedre stillet til at købe et hus.

Sådan foregår købsprocessen

Da købsprocessen er en kompleks affære, er det en god idé først og fremmest at sørge for man har en god, hurtig og sikker internetforbindelse for at gøre processen så problemfri som mulig. Her er det en fordel at købe en VPN-tjeneste som expressvpn, som er en af de mest populære på markedet. Denne VPN-tjeneste sørger for at dit internet er så hurtig og pålidelig som muligt, da den holder din data privat og sikker, hvilket er en stor fordel når du bruger meget tid på netbank og med bankoverførsler.

Når du har fundet huset, som du ønsker at give et bud på, skal du huske at udbudsprisen ikke nødvendigvis er salgsprisen, og du skal huske at inddrage dine vurderinger af tilstanden på huset før du giver et bud. Der er mulighed for at du får et afslag, og det afhænger af husets attraktivitet og af markedet.

Det anbefales også at du anskaffer dig en dygtig boligadvokat, som kan hjælpe dig med forhandlingen af købsaftalens vilkår, såsom prisen, overtagelsesdagen, istandsættelsesarbejder inden overtagelsen, og så videre. Boligadvokaten hjælper også med den juridiske gennemgang af købsaftalen og alle de tilhørende dokumenter. Boligadvokaten gennemgår desuden ejendommens forsikringsforhold, og rådgiver om konsekvenser af de tinglyste servitutter og forpligtelser, og om særlige regler for området, og så videre.

I nogle tilfælde kræves det at du skriver under på købsaftalen, så hurtig som muligt, inden boligadvokaten og banken når at kigge på dokumenterne. I dette tilfælde er det vigtigt at du får lavet et bank- og advokatforbehold, som betyder at handlen først er gyldig når din bank og boligadvokat har godkendt detaljerne i købet.

Hvis du får kolde fødder, er det muligt at fortryde købet. Der er altid en fortrydelsesret på seks hverdage på en købsaftale. Dog skal du betale 1% af købssummen til sælgeren, hvis du fortryder. Hvis banken derimod bliver bremset på grund af bank- eller advokatforbeholdet, så koster det dig ingenting.

Når købsaftalen er underskrevet af både køber og sælger, skal handlen berigtiges, hvilket betyder at handlen skal gennemføres i praksis. I første omgang sker det ved at du som køber laver en deponering, din bank stiller en bankgaranti samt skal skødet tinglyses.

En deponering sker ved at køber lægger et kontantbeløb i et slags depositum til ejendomsmægleren, hvilket gør, at du som køber, kan kræve pengene tilbage.

En bankgaranti, er hvor din bank stiller en garanti for at du kan betale resten af boligens købesum.

Når skødes skal tinglyses, er der snakke om er en offentlig registrering af hvem der har rettigheden til boligen, som bliver lavet ved at man laver et skøde, der beskriver de overordnede informationer om bolighandlen. Herefter bliver skødet tinglyst i tingbogen.

Kom godt på plads

Når du skal på plads i dit nye hus, er der som regel nogle ting der skal ordnes og renoveres. Dette er vigtigt at have gjort plads til i dit budget. Det vil også være med til at øge din boligs værdi, som du vil få glæde af når du skal flytte derfra på et tidspunkt.

Populære renoveringer er typisk at få lavet et køkken-alrum, nyt og stort badeværelse, store vinduer, der giver masser af lys.

Rate this post