Hold dig sikker på internettet 

I denne artikel vil vi fortælle dig lidt om, hvad du kan gøre for at holde dig sikker på internettet. Internettet er et stort sted, og der er mange farer derude, vi kommer her med nogle tiltag du kan tage for at holde dig mere sikker på internettet.  

Hvad siger din IP-adresse? 

En IP-adresse fungerer lidt som en slags telefonnummer. Din internetudbyder kan bruge IP-adressen til at finde din computer, telefon eller anden enhed der er er forbundet til internettet. Når du surfer på internettet, så finder din internetudbyder, de sider du leder efter og sender det derefter til din computer via din IP-adresse. Din internetudbyder ved derfor, hvilke sider du besøger på nettet, og hvad du foretager dig. Men det er ikke kun din internetudbyder, der ved, hvad du foretager dig, det kunne også være cyberkriminelle. 

Tiltag til at holde dig sikker 

Her kommer vi med nogle tiltag du kan tage dig for at holde dig sikker på internettet.  

Pas på offentlige netværk 

Sidder du på et trådløst offentligt netværk, er der mulighed for at onde aktører også befinder sig på dette netværk og holder øje med hvad du foretager dig. Derfor burde du undgå at bruge et offentligt netværk til fortrolige aktiviteter, så som netbank eller lign. 

VPN 

En VPN er en god måde at holde sig sikker på internettet. En VPN sørger for at din ip-adresse er skjult, så din internetudbyder eller mulige hackere ikke kan se hvad du foretager dig på internettet. Du kan på den måde surfe i ro og fred, velvidende at du er skjult fra din internetudbyder og potentielle hacker. 

Vær bevidst på internettet  

Der er mange ting man kan gøre at holde sig sikker på internettet på. Det er dog ikke kun hackere man skal passe på. Der er også andre måder, som cyberkriminelle kan prøve at få fat i dig på. Nogle af de måder er f.eks. phishing, hvori en cyberkriminel sender falske e-mails, der kan indeholde falske links, som der installerer malware på din computer. Sikkerhed på internettet er derfor mere end at have en VPN så du kan holde dig skjult. Det handler også om at vide, hvad man foretager sig, og være bevidste om potentielle onde aktører, som kan prøve at snyde dig, enten ved at få dig til trykke på et forkert link eller at få dig til at videregive din personlige data til dem. 

Derfor handler IT-sikkerhed også om adfærd og kultur. Alle skal have en smule viden om, hvad de skal være opmærksom på for at holde sig sikker på internettet. Derfor fokuserer flere og flere virksomheder også på at skabe en god IT-sikkerhedskultur f.eks. gennem awareness-træning, der netop fokuserer på IT-sikkerhedsspørgsmål såsom phishing, det at surfe sikkert på nettet, og hvad man skal være opmærksom på.

5/5 - (1 vote)