Sådan tjekker du din mobildækning

Både mobiltelefoner og trådløst internet får signal fra de samme master, der er placeret rundt i Danmark. Det vil sige, at hvis du har en dårlig mobildækning, har du også et dårligt trådløst internet. Her kigger vi på, hvordan det er muligt undgå en dårlig mobildækning og dermed også undgå problemer med det trådløse internet.

To overordnede årsager til en dårlig forbindelse
Hvis du oplever at have en dårlig mobildækning, kan det generelt være forårsaget af to overordnede årsager:

Din placering gør det vanskeligt at både modtage og sende mobilsignalerne
Din mobiludbyders signal er for svagt i det område, hvor du bor

Dækningsproblemer

Ligesom radiosignaler bæres mobilsignaler gennem luften. Som du sikkert kender det fra radioen, er der visse steder, hvor signalet ikke er godt. Hvis du bor et sted med dårligt signal, kan du opleve at dit trådløse internet er langsomt og, hvis signalet er virkelig dårligt, vil dine mobilsamtaler også blive kvalitetsmæssigt ringere af det dårlige signal. Grunden kan være: 

  • Din bolig ligger i et betonbyggeri, hvor væggene er tykke
  • Din bolig ligger nær en stor bakke eller i en dal
  • Din bolig ligger i en skov
  • Din bolig ligger på en høj bakke
  • Din bolig har lavenergiruder med metalfilm monteret på glasset

Det kan dog også være din mobiltelefon, der er problemet, da de forskellige telefoner ikke modtager og sender med samme styrke. Derfor kan det være du skal prøve at skifte din mobil ud med et andet mærke.

Forskellig dækning

De tre netværk man kan vælge mellem i Danmark (Telia/Telenor, Yousee og 3) dækker ikke lige godt i landet. 2G er det netværk, der er bedst dækkende i hele landet. Det er det ældste og sidder på flest master i landet. 3G dækker forholdsvis godt. Man oplever dog dårlig dækning nogle steder og værre bliver det, når det kommer til 4G. Der er kun monteret så meget 4G-udstyr, at Danmarks 200 største byer er dækket i centrum. Jo højere en hastighed vi skal have jo højere en frekvens er det nødvendigt at sende på. Når frekvensen er høj, har signalet vanskeligere ved at komme igennem forhindringer. Det betyder, at der skal sættes mange flere master op for, at et område er dækket. Det er naturligvis dyrt og derfor sættes 4G masterne op, hvor der bor flest mennesker.

Hvordan opnår du den bedste dækning?

Har du kroniske problemer med dårligt signal skal du først og fremmest undersøge, hvordan din netværksudbyders signalstyrke er i området, hvor du bor. Det nytter nemlig ikke noget at få monteret en kraftigere antenne på det USB-modem du har, hvis ikke der er et signal at opfange. Og naturligvis nytter det så heller ikke at skifte mobil. I Danmark er der som før nævnt kun tre netværk og alle mobiludbydere lejer sig ind hos et af dem. Så tjek hvilket netværk din udbyder er på og se, hvordan det dækker i dit område. Er dækningen god ved du, at du skal lede et andet sted – i din bolig eller mobil.

Tjek boligen

Hvis du bor i et betonbyggeri med kraftige vægge kan signalet have svært ved at trænge gennem væggene. Undersøg eventuelt om din nuværende mobil bruger 1800 gsm (det vil sige 3G) eller 900 gsm. Bruger den 1800 gsm, kan du måske forbedre din oplevelse ved at tvinge din mobil til i stedet at bruge 2G. Undersøg om dine vinduer er energiruder mærket med A+. Er det tilfældet, kan de have en gennemsigtig metalfilm, som forringer signalet.

Tjek mobilen

Nogle mobiler modtager signaler bedre end andre. Undersøg hvordan det står til med den mobil du har og, hvilken mobil du med fordel kunne skifte den ud med.

Rate this post