Tips til en hurtigere bærbar computer og bedre internet

Synes du, at din bærbare computer er blevet en anelse sløv på det seneste? Så er du ikke den eneste. Mange døjer med, at deres computere bliver langsommere allerede efter et års tid eller to – og de undrer sig meget. Men der er faktisk en god grund til, at det sker.

Det er nemlig ikke som sådan din computer, der bliver langsommere. Ofte er det derimod den software, du bruger, der bliver tungere at køre. Typisk bliver computerens programmer nemlig udviklet til den nyeste generation af computere, hvilket betyder, at programmerne kan tillade sig at kræve mere af computeren.

Og fordi teknologien inden for computere udvikler sig så hurtigt, som den gør, betyder det, at en to år gammel computer kan have udfordringer ved at køre helt nye programmer. Det kan vi desværre ikke gøre så meget ved, men til gengæld har vi andre gode råd til, hvordan du får en hurtigere computer og bedre internet.

Udskift din computer

Vi starter hårdt ud med det mest effektive råd; udskift din computer med en ny. Det er uden tvivl den nemmeste og mest sikre måde at få en hurtigere computer, som samtidig ofte vil have en bedre forbindelse til dit internet. Det er dog også den dyreste metode, og det er de færreste, der har råd til at udskifte deres bærbare computer regelmæssigt.

Det er dog muligt at gøre det lidt mere overkommeligt, hvis du gerne vil have en ny bærbar. Køb bærbar på afbetaling og del dermed betalingen op i bidder, så du ikke behøver at betale mange tusinde kroner på én gang. Vælger du at købe en bærbar computer på afbetaling, så kan du formentlig selv bestemme, hvor lang løbetiden skal være. Der er dog typisk nogle rammer, man skal holde sig inden for.

Ryd op på din bærbar

En noget billigere, men ofte mere tidskrævende måde at få en hurtigere computer på er ved at rydde op på enheden. Mange danskere er dårlige til at slette ting, som de ikke længere bruger, fordi Hvad nu hvis..?, men den indstilling kræver bare rigtig meget plads.

Jo mere du har liggende på din bærbar, jo langsommere bliver den. Sørg derfor for at rydde op i billeder, dokumenter, mails, programmer og så videre. Gem dem eventuelt på en ekstern harddisk eller upload dem til en cloud-løsning. Så har du stadig filerne, men de fylder ikke på din bærbar.

Overbelast ikke din computer

En anden måde, hvorpå du kan sikre, at din computer ikke bliver langsom, er ved ikke at overbelaste den. Sørg for, at den altid kan køle af, som den skal, brug den ikke intensivt i timevis ad gangen (eksempelvis til tunge spil, videoredigering eller lignende, hvis ikke den er beregnet til det), og husk at slukke den, når du ikke bruger den.

Få hurtigere internet med LAN

Det er ikke altid, at det er din computer, der er problemet, hvis du føler, at den er langsom. Det kan også være din internetforbindelse. Dette kan du heldigvis løse på en række måder. Du kan eksempelvis sætte computeren direkte til din router med et LAN-kabel – på den måde er der ikke noget hastighed, der går tabt, som der gør ved WiFi.

Alternativt kan du købe en ny WiFi-modtager til din computer, opgradere din router eller bestille en højere hastighed fra din bredbåndsudbyder. Du kan også overveje at investere i fremtidens internet; fibernet.

5/5 - (1 vote)